DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Un-built: Balingup House

August 26, 2011

A Workshop’s country house in rural WA is closely connected to the surrounding landscape, with a large overhang roof providing shelter from the sun.

This design is for a new country house, on a hillside surrounded by state forest, 10km to the east of Balingup (a town in southwest Western Australia, 241km south of Perth).

The house is for a nuclear family of four. A new driveway allows access over a the existing dammed creek up to the house, which is perched high in the north-facing landscape. The house is positioned across the contours of the ground to draw northern light into the building under the large overhang, which provides summer shade.

An east-west concrete wall acts as a spine through the building, with all spaces unfolding from this point. A large communal space at the end opens up to the landscape. Materials include burnt vertical weatherboards, dark grey gloss face brickwork, glazing and transparent roof and wall sheeting where required. Passive ventilation systems allow the building to open and close to the prevaling winds.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter