• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Glass Loggia House

August 24, 2011

A High Victorian residence is transformed with a dramatic new extension wrapped in a steel mesh curtain, designed by Allen Jack+Cottier.

This project has brought new life to a grand, two-storey High Victorian style residence with dark rear living spaces and a run-down garden.

The house was originally a private zoo, so when work started in 2003, landscape architects Terragram retained and reused existing building remnants to construct a ‘Garden of Ghosts’ with a polished concrete pool ‘fenced’ by a fish skeleton vitrine and a plant filled moat.

Quirky layers accumulated over time to create a rich and magical context in which we were asked to design a dining area and bedroom with en suite, while solving the problem of a lack of winter light reaching the living spaces.

Allen Jack+Cottier, in collaboration with Belinda Koopman, created a double-volume glass loggia that would be sheltered on the west by an existing cypress stand. The result is a useable outdoor area that responds to the grand scale of the existing building and is appropriate to the local conservation area. The loggia and new rooms exploit the ambiguities between ‘inside’ and ‘outside’ with a dramatic external steel mesh curtain that shades the whole north-west facade and operates to transform the loggia and garden spaces for different family functions.

Team Architects: Jim Koopman, Belinda Koopman; Heritage Architect: Kate Mountstephens; Landscape Architect: Vladimir Sitta, Terragram

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter