DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4

Architecture: Binnie House

August 5, 2011

A zinc-clad curvilinear volume rises from a low, concrete first floor in this contemporary bayside home designed by Richard Kerr Architecture.

A rectilinear ground-level form is contrasted by a distinctly curvilinear first floor in this new family home in the Melbourne bayside area.

Off-formed concrete walls and roof provide a sharp contemporary edge to the street presence, while courtyards within enhance the privacy and natural light.

Early design discussions focused on Mies van der Rohe’s Barcelona Pavilion. Beyond his revolutionary 20s inter-planar space we have added a layer of ‘Boogie Nights’ with a sunken circular lounge in the living space and a first floor free-form space wrapped in standing seam zinc.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter