• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Twin Peaks House

August 1, 2012

Responding to a restrictive heritage overlay, Jackson Clements Burrows reinterpret the traditional pitched roof of this Edwardian home to create an intriguing dialogue between old and new.

This is an alteration and addition to an existing Edwardian home of some historical significance, in an area with a heritage overlay.

With a brief to accommodate a family with three children, the extension includes three new bedrooms and activity space on the new first floor, added to the rear of the house, with a large family/kitchen area directly below. Within the existing house, work encompassed a new master bedroom and ensuite, study, and the maintenance of the original grand dining room and lounge areas.

The design seeks to find a compatible but distinctive relationship between the existing interior and the new addition, and the original external form of the house with the exterior of the new addition. This was achieved by using common materiality: contrasting the black brick of the extension with the red brick of the old house. The pitched external roof forms, a requirement of stringent heritage guidelines, have been expressed as ‘twin peaked’ gable ends that align directly with the double valley hip roof of the existing house. The external timber-clad rainscreen is defined as a one-third proportion that aligns directly with the existing slate tiled roof. Compatible in proportion and alignment, the abstracted new addition hints at a new relationship with both the garden and the house’s neighbourhood context.

Internally, the new addition uses white painted timber lining boards and exposed internal brick work to define a new family living space. The use of materials normally associated with the exterior of a Heritage house suggests an inversion of our traditional notions of an interior, producing a space that is both surprising and yet reassuring in terms of its familiarity.

  • Steve Fargo August 5th, 2012 7:41 am

    cannot really see much of the pre existing context building in this presentation.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter