• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Port Botany Lookout

July 26, 2011

Choi Ropiha’s robust steel structure, inspired by the form of the natural landscape, envelops a public lookout point overlooking Botany Bay.

The concept makes use of an engineering rock groyne by manipulating the structure to become part of the landscape composition. The edges are contoured to soften the form and to provide a more integrated edge to the beach, while the surface is paved and decked to facilitate public access. This gesture transforms this utilitarian structure into a landscape element that delivers a lookout, provides an opportunity to view the water from a different perspective, and acts as a termination to the foreshore pedestrian and cycle path.

The lookout experience begins at the end of the pathway with a ramp that climbs at an accessible gradient to the lookout area. The lookout edges lean toward a view corridor out to the ocean but at the same time provides a 270-degree vantage point of Botany Bay. The design is inspired by the natural ‘sun trap’ edges that exist along many of Sydney’s beaches, landscape escarpments and the bow form of ships that traverse the waters of Port Botany.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter