DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Berta Restaurant & Bar

July 18, 2011

Anthony Gill Architects embrace the industrial fabric of a city fringe site in Sydney, creating a dining venue that reconnects with its urban context.

Berta is a restaurant and bar on the fringe of the city of Sydney, located on the ground floor of a re-developed warehouse.

The space revolves around an open central kitchen, clearly defined by a wall of suspended shelves which begin just inside the entrance and help draw people through the space. The shelves form a working wall of food and wine that is used by the staff during service – the idea is not about display but rather revealing the essential activity of a working kitchen. They also serve to divide up the entry between public and private but, through material, this boundary is blurred. The openness of these shelves is carefully controlled, limiting the kitchen’s exposure while the service bar – a marble block – floats in front.

The restaurant is divided into a bar and a dining area, with subtle changes in level and materials. The externally framed windows capture a desolate and neglected part of the city, the detailing helping to reduce the separation between inside and out to the bare minimum.

*Team* Anthony Gill, Adam WIlliams. Custom stool design by Nick Rogers

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter