• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Penshurst Avenue House

July 11, 2011

A mid-twentieth century house is remodelled by liquidARCHITECTURE, with layered internal and external spaces delivering a contemporary family home.

The Penshurst Avenue House required a complete external and internal renovation of a mid-20th century cottage located in a richly varied conservation area of lower north Sydney. The existing house exhibited a poor use of existing space and no connection to its site, and as such the brief was to alter the house in a way that respected the era in which it was built, while enhancing contemporary living.

The solution was to rework the interior planning to create a variety and layering of internal and external spaces. A reconfiguration of the existing plan enabled the creation of an expansive, north-east facing open living area. The renovation also saw the addition of a rooftop terrace, creating a private retreat for the occupants to enjoy and answers to the modern-day request for a seamless transition of interior and exterior living.

As the house is situated in an area that is encompassed by strict heritage restrictions, the project involved very little alteration to the existing building envelope, this required a deft handling of the Council’s preferred heritage colours when rendering and painting the existing raw brickwork.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter