• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: RACV Healesville Country Club

July 4, 2011

SJB Architects’ clubhouse design is stitched into the surrounding landscape, with a series of aluminium-clad totems rising above the low building forms.

Located in the foothills of Victoria’’s Great Dividing Range and overlooking the adjoining Michael Clayton designed 18 hole golf course, the $85 million redevelopment of the RACV Healesville Country Club integrates a state-of-the-art hospitality venue with the surrounding Australian landscape.

Working with the orientation of the original clubhouse building, the new complex consists of a series of linear buildings positioned along a ridge line. These buildings are ‘stitched’ together with a series of aluminium-clad totems, which reflect the various hues of nearby eucalypts to form a visual reference in the landscape.

Local materials such as natural Coldstream stone, spotted gum and iron bark clad the building’s exterior. A sculptural structure made from laminated, stained timber beams provides a unique place for congregation.

An on-grade bitumen carpark located between the golf course and the original clubhouse has been replaced by a basement facility to ensure there are no cars in sight as you approach the facility. A grand and spacious entrance forecourt with 360-degree views of the property and a porte cochere now features a striking voluminous sculpture by artist Konstantin Dimopoulos.

Team Project Director: Tony Battersby

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter