• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Bondi Semi 1

September 12, 2012

An existing residence in Bondi is remodelled by Carterwilliamson into a light-filled home that embraces an expansive rear courtyard.

The existing semi-detached house, hemmed in by its neighbours, was a dark warren of rooms closed off from the rear courtyard. Working within the existing footprint, the rear courtyard has been preserved – and these rear rooms removed. The new pavilion efficiently stacks living and sleeping spaces upon each other.

On the living level, the building dissolves to embrace the courtyard, while in contrast the sleeping areas above are solid and restful. A second, smaller pavilion serves as a flexible studio space for the creative client. With the glazed sliding doors pulled open, the ground level spaces are united with the courtyard, blurring the line between inside and out.

The building is cleaved in two to liberate the deep, efficient plan. A ribbon of glazing set into the schism swallows light into the centre of the home. The vivid, blue glass lining the void echoes the colours of the sea, and captures glimpses of the fleeting sky above and the rooftops leading down to the beach.

Stepping through the front gate, this Bondi home now feels distant from its neighbours. It feels beachy, like a holiday: light, breezy and easy to look after.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter