DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Marcus Beach House

June 17, 2011

Robinson Architects’ residence on Marcus Beach features dramatic cantilevered arms, defying a steep site to offer expansive sea views.

It was important from the outset that this house should be comfortably planned for easy living on one easily accessible level. The site is relatively steep, which allowed direct entry from the street level while still offering good elevation on the beach side.

A beach house, it is unpretentious like many of its early predecessors. From the street, the building appears low in scale. The house has a sense of lightness about it, achieved by cantilevering much of the top level out and using glazing beneath the roofs. The main cantilever is 6 metres. This is achieved with two very long steel beams below the floor that begin at the entry and extend to the furthest part of the cantilever.

All of the rooms are cross ventilated, with automated windows. Water runoff is harvested and natural daylight is maximised in order to reduce the amount of artificial light required.

The building can really feel the south easterly winds. The design enables the user to control the internal environment by opening up and closing the glazed walls depending on the wind direction. The internal bridge offers a calm alternative to prevailing onshore breezes.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter