• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Sugar Dock, Jacksons Landing

June 8, 2011

FJMT’s residential project at Jacksons Landing in Pyrmont, Sydney takes visual cues from the new development, and the history of old Pyrmont.

Sugar Dock in Pyrmont, Sydney provides 132 residential units, associated communal open space and underground carparking. The design of the development seeks to complement and respond to the urban context characterised by its relationship to large scale elements such as Sydney Harbour, the working dockyards, silos and the Anzac Bridge as well as the immediate topography and the streetscape of Jacksons Landing.

The tower consists of a series of glazed residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary towards the view and optimal orientation. A podium element grounds the towerÂ’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman Street alignment. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park and are restricted in height, allowing clearer through-site views from Distillery Hill and from the communal open space.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter