DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: CoD_012

June 8, 2011

Brisbane studio refresh* merges old and new in the renovation and extension to this worker’s cottage in Highgate Hill.

This Brisbane project, a renovation and extension of a worker’s cottage from the early 1900s, joins modern architecture with the existing historic fabric.

The brief’s main challenge was the trebling of the structure’s volume to facilitate a contemporary lifestyle, without compromising the structure’s traditional features. The aim was to create a home that shows a strong relationship between modern and traditional without sacrificing their inherent differences. The brief also required flexibility to realise either two apartments or a four bedroom house.

Similar to the building’s exterior design, the aim for the interior was to continue the relationship between modern and traditional aesthetics. The historic building fabric was retained or renovated, while new elements were added using contemporary materials, textures and colours. The major design challenge was resolving the interface between the new and the old. Clean architectural details were developed to create a balance between existing spaces and new.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter