• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Beach House at Point Lonsdale

May 26, 2011

studio101 architects create a light-filled series of timber and concrete pavilions for this beachside home on the Bellarine Peninsula.

This beachside home designed for a young family is located in an established, treed coastal environment. The rectilinear site encouraged a simple yet highly efficient floor plan incorporating three pavilions linked by a continuous circulation spine. The eastern pavilion houses the sleeping and bathing zones, while the living zones are orientated to the north. The primary living space floats above a masonry podium, cranking northwards to maximise sun exposure and frame the treed outlook.

Each pavilion is wrapped in a skin of white cypress timber that visually folds and interlocks with the expressed concrete block work blade walls. The primary block work spine provides a continuity of materials from exterior to interior, acting as an honest and space-defining structural element that also provides for thermal mass.

Cross ventilation is maximised, while a central courtyard allows the house to breathe and provides varying degrees of openness and intimacy, light and fresh air. Sustainable living solutions include double-glazed windows and rainwater harvesting, while grey water is reused for irrigation and sustainably managed timber and low voc coatings are used throughout. The result is a home that harmonises and integrates peacefully within its natural context.

*Team* Architect Peter Woolard

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter