DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Woolwich Lookout

April 19, 2011

Designed by ASPECT Studios, the Woolwich Lookout borrows its form from the sandstone basin below, with a cantilevered viewing point offering views of Sydney Harbour.

The concept for Woolwich Lookout in Sydney was to create a public place that interpreted and revealed the form of the sandstone boat turning basin that sits 25 metres below the lookout, while creating a public platform offering distant harbour landscape views. The design of the lookout evolved to include a cantilever over the cliff edge to emphasise the sublime lookout experience of Sydney Harbour.

In addition to the lookout, new entry gates and signage to the nearby ‘Goat Paddock’ open space were designed. These plate steel and picket gates were designed to have a significant presence, in keeping with the scale and character of the site. The materials palette for the lookout utilised standard materials and finishes used by the SHFT to suit the industrial maritime context. These include universal steel beam sections, heavy guage hardwood decking, mass concrete, micaceous iron oxide protective coatings and stainless steel fittings.

The planting design consists of broad sweeps of indigenous grasses, lillies and low shrubs. This semi-wild planting selection is resilient to shallow, poor soil and salty winds, and does not restrict views.

*Team* ASPECT Studios & Ducros Design

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter