• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Angaston Pavilion

March 4, 2011

A modest South Australian home inspired by Glenn Murcutt’s modernism, designed by Jon Lowe Architect.

The Angaston Pavilion is a modest family weekender designed to the strict principals of Murcutt modernism: careful siting, truth to materials, and expressed sustainability. The three-bedroom house sits lightly behind a spectacular gum tree, with the structure’s body facing north, using the large foliage as protection from the western sun.

Two large doors slide past the external wall, connecting the living space with the west-facing deck and embracing the stately eucalypt and its passing shadows. Beyond the kitchen, a tidy bathroom, two bedrooms and a concealed laundry line the corridor, which leads to a main bedroom with ensuite facing the hilltop to the east. All rooms include north-facing windows, and high awnings that punctuate the formal grid structure and provide natural ventilation. A garage and wine cellar fit neatly within the suspended volume of the main house, keeping the building footprint to a mere 100sqm. The house is supplied with rainwater from three tanks staggered down its southern side, and the solar array and hot water system considerably reduce the impact on the environment.

The material list has been restricted together with an efficient steel structure to deliver maximum impact on a tight budget. The Pavilion is Jon Lowe’s first private project.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter