DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Un-built: Pugh Drinan House

February 28, 2011

Christopher Polly’s new addition to a semi-detached terrace draws its folding form from the surrounding houses to deliver a considered response to urban living.

This project involves a new addition to the rear of an existing semi-detached terrace. Built with a lightweight steel frame and lined with timber and glazing, its form responds to established levels in plan, section and elevation. The folding form of the extension therefore meets the programmatic requirements of the client brief, and is also mindful of existing wall alignments and ridge levels so as not to impact adjacent properties.

Services are centralised within the existing footprint to enable proximity to bedrooms to the front and living spaces to the rear. A new bathroom, laundry and kitchen exist between the extended hallway and a new, open-plan living and dining volume. The addition provides a generous overall height that offers access to light and sky. Sliding timber door systems, frameless highlight windows and skylights offer access to light and ventilation, while improving visual connections via rear decks to a new landscaped courtyard.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter