DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Lilyfield House

February 11, 2011

Nobbs Radford extends an original worker’s cottage with a contemporary, steel-clad volume in inner-city Sydney.

This project is an addition to an original weatherboard house in an inner city area of Sydney. The original house maintains its integrity as a larger worker’s cottage with narrow weatherboards and functional details. The new addition is a reinterpretation of the two storey cottage, replacing the previous utilities ‘lean to’ with a new form that echoes the existing house.

This new space incorporates a living area with a children’s loft above, study, kitchen and dining area. The living area and loft are connected by a void, which forms the termination of the circulation spine extending from the corridor in the existing house through to the new spaces.

The addition is clad in a wide vertical steel “weatherboard” more often used on commercial buildings. Here, though, it is viewed as an appropriate response to both historical and visual contexts. Design decisions were driven by references to existing fabric, orientation, axis of movement and, importantly, the intersection of new and old forms. The work gives back to the street with no intermediary form. The work unashamedly imposes itself on the public realm and is in some ways owned by its environment. This public aspect of the work is an idea developed thorough several of Nobbs Radford Architects’ projects.

*Team* Architects: Sean Radford, Alison Nobbs

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter