• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: N+C Townhouse

January 18, 2011

A finely crafted, sustainable residential design from Geelong-based studio101 architects.

On a site once occupied by a dilapidated dwelling, this new residence explores how contemporary, sustainable architecture can rest peacefully alongside heritage neighbours. The split-level residence follows the natural topography of the site, with a continuous walkway of recycled timber that opens on to the double-height northern living-zone. This central spine also links the internal and external spaces through a system of pivoting, sliding and louvered screens.

A central courtyard provides varying degrees of openness and intimacy, light and fresh-air. Sustainable living solutions include double-glazed windows with Argon gas, rainwater harvested into a series of underground tanks, and grey water reused for irrigation. Recycled timber and low-VOC coatings are used extensively.

The expression of the recycled timber structural system forms a refined portal frame expressed internally and externally. Inspired by traditional heritage houses of the region, a balance of materials including masonry and a lightweight skin of timber weatherboards were incorporated. This all contributed to a finely crafted design response, providing a sense of honesty in structure and materials and ultimately, serenity in the urban landscape.

The project was a shortlisted finalist in the 2010 Australian Institute of Architects Awards, received a high commendation in the 2009 Timber Design Awards, and was selected for the 2010 Robin Boyd Foundation open day.

*Team* Architect: Peter Woolard

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter