• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: House of FUNK

December 22, 2010

FUNKarchitects’ design for this light-filled Bells Beach home is inspired by music and representative of its bushland location.

House of FUNK is a site-responsive home that arcs around a stand of messmate trees to minimise impact on the landscape. The house is an exercise in form-making and composition of construction elements, through a process inspired by musical composition. Site constraints and opportunities were carefully manipulated to maximise the opportunities to connect the interior with the bush landscape.

The design response is intentionally dynamic, with two curved walls – one of bagged brickwork and another of Colorbond, counterpointing each other. The design culminates in a sharp deck and roofline that terminates the musically-inspired architectural composition and directs the views to the bush. The design achieves a low profile to the street frontage, with the dark Colorbond cladding receding into the background behind the ironbark and messmate trees. As the land drops away, the house rises to allow a high-ceilinged, light-filled treeline viewing position over the surrounding bushland.

Steel is extensively used in the house in the atrium frame and deck frame in response to the requirements for bushfire resistance. Together with the use of Colorbond and compressed fibre cement sheet cladding, Blackbutt timber, bagged brickwork, and large glazed areas, the home reflects the bushland adjacent Bells Beach.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter