• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Interior Design: Iona Ave

December 15, 2010

Robert Mills Architect addresses various challenges to create a sustainable open-plan home.

The clients wanted a home that would nurture family and friends, and be inspiring and uplifting to live in.? The site had two constraints: it was small in size (586sqm) and on the southern side of the street. The architect dealt with these issues by reversing the conventional layout and providing a transparent and seamless transition between the interiors and exteriors to visually enlarge the existing space.

The building’s footprint was pushed to the eastern and southern boundaries and the open-plan living area, opening onto a paved terrace with a pool, was located at the front of the house to capture the northern sun. Setting the house down slightly from street level afforded privacy to the occupants of the outdoor living area, as well as reducing the building’s finished height relative to those of its neighbours.?The open-plan living and entertaining areas, kitchen, music room, study and powder room share the ground level and are accessed from the entrance hall, where a sculptural semi-circular staircase leads up to the private quarters on the first floor. ?It is well-built, with finely crafted, well-resolved and gracious interiors.

*Team* Architect: Robert Mills; Designer: Paul Bangay

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter