• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Interior Design: Enmore House

March 16, 2012

Matt Woods Design updates a Sydney terrace, with new layers of contemporary detail and texture that complement the home’s existing interior architecture.

This turn-of-the-century terrace, located in the inner western Sydney suburb of Enmore, has recently undergone alterations to the existing interior, rear garden and south eastern facade. The project opens up and connects the living spaces, increases the size of the home, and improves the usability of the bathroom, as well as increasing access to natural light. The new alterations include a new bathroom, kitchen, integrated laundry and dining room, while the demolition of the defunct and underused sunroom has created space for a larger back deck and garden, with a focus on home-grown fruit and veg.

As with all Matt Woods designs, there is a heavy focus on the use of sustainable materials throughout. FSC timber is used for floors and decking, a three-tone feature wall has been constructed from recycled timbers, VOC free Porters paints are used on interior surfaces, and LED lighting has been installed throughout. The bathroom is an interpretation of a Moroccan bathhouse, a client request as a result of a recent trip to Northern Africa.

On a tight budget, the overarching concept was at all times conscious of the existing interior architecture. The new additions make use of the building’s existing features to create a unique, textural and dynamic environment. The design takes advantage of the existing pitched ceiling, mimicking its acute angle in the bathroom and kitchen areas, and forms the underlying principal for all design decisions. Penny round bathroom wall tiles have been laid at an opposing angle to the ceiling, creating a surprisingly dynamic and shifting environment for the tiny space.

The tapered dining room wall (adjacent to the kitchen) and kitchen bulkhead adhere to this ethos, with the bulkhead’s heavy black form snaking over the space and framing the all-white, galley style kitchen. Directional LED spotlights along the edge of the bulkhead highlight the kitchen’s herringbone tile splash back, V-groove doors, stone counter top and timber feature wall opposite.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter