DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Cubby House

November 10, 2010

Edwards Moore’s apartment design in Fitzroy blends polished, sharp lines with tactile surfaces.

Cubby House is a redesign and extension to an existing apartment overlooking a pubic swimming pool. The project’s intent was to create a floor plan with enhanced flexibility and sustainability, with a design that blends rough and tactile surfaces with polished sharp lines.

Interior spaces are connected to the exterior by reflecting views of the pool into the interior. On the lower level, the original ceiling has been raised to allow room for the injected elevated kitchen floor. The kitchen platform functions as the first step of the staircase, which wraps up from behind the kitchen island and along the wall. The lobby entrance, encased in a gold box, also serves as storage and provides a privacy screen for the powder room. One wall on the lower level is covered completely by a built-in bookcase.

The extension provides a second storey, constructed of steelwork left partly exposed on the ceiling within the double-height space. Filled with light from the skylights and windows overlooking the pool, the bedroom is a light and open space. A terrace connected to the bedroom enhances natural ventilation throughout the apartment. The bedroom wardrobe acts as a partition, and is wrapped in three OSB panels, as well as a gold reflective front that can be rotated to create a new study or guest bedroom.

*Team* Ben Edwards, Juliet Moore

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter