DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Diamond Beach Residence

October 11, 2010

Bourne Blue Architecture design a large holiday house behind the sand dunes of Diamond Beach, with internal spaces wrapping around a central courtyard.

This site, behind the sand dunes of Diamond Beach on the mid-north coast of NSW, is flat and has a modest view over wetlands. The proximity of the ocean would offer a beachside lifestyle, however the house couldn’t access ocean views to provide the amenity. The design therefore needed to work in this context and provide the amenity from within. This is a holiday house for a large family, who frequently travel away with other families, so facilities for 10–15 people were required. A covenant on the land dictated that the house was to be built using brick and tile.

The design is comprised of four components, wrapping around a central court: a living space, two separate adult sleeping areas and a kids area. The living space has a slab for thermal mass and faces north. The two adult sleeping areas are identical parental retreats at opposite corners, while the kids area has a boys and girls bunkroom and a TV area. Each of the four components is separated by a roofed deck, which either houses hammocks, a dining space or the entry. A monopitch roof wraps around the courtyard and over these spaces, simplifying roof drainage and providing unity.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter