DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Cargill Street Weatherboard

October 3, 2010

Fringe Architects transform a 1920s cottage, introducing contemporary design elements yet heeding heritage planning constraints.

This weatherboard cottage, first built in the 1920s, sits in two significant heritage housing precincts given significance through the recently introduced precinct policies of the local municipality.

Consequently, all alterations and additions are to be fully encapsulated within the pragmatic program of the precinct’s design guidelines. These guidelines included ‘sameness’ in materials, details, roof pitch, building form and scale and mass while still encouraging contemporary interpretations of housing design.

The new design approach sought to assimilate with the constraints, while providing increased accommodation for the young couple.

The original lean-to is reinterpreted as an open plan living space, the new studio third bedroom given a half-gabled double volume scale. Spaces are eroded at edges to link the volumes and create a more random spatial sequence.

New details and materials are integrated into the shell of the existing cottage with large sections of the original joinery retained and refurbished. Glass punctuates the walls and erodes divisions between roof plane and ground, to create a sense of ‘bigness’.

A thin edged aluminium awning is introduced at a high level and compliments performance glazing, to control heat loads.

Spaces that were once stuffy and impermeable are now naturally ventilated and flooded with light.

*Team* Designers: Andrew Hangemann, Aileen Angus

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter