• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: The Viewing House

September 8, 2010

A home extension by A Workshop responds to changes in climate to create a communal family sanctuary.

This extension to an existing ‘Spanish’ 70s-style speculative home, on the escarpment of Greenmount, opened up the space to the horizon. The glazing to the west acts as living wallpaper as the climate and local wildlife constantly change. The house is very responsive to changes in climate where you are able to open up or close louvres depending on orientation of winds. The large illuminated overhang acts as a visor to the western sunsets.

The existing house became the kids’ and guest room, with the new work providing a sanctuary for the parents with large interior/external communal space for the family to gather. The pond in the centre of the house is part of an overall aquaculture circulation system. The running water provides constant background sounds to the stillness of the viewing mechanism of the west and north. The living of the house as it absorbs its surroundings and climate is quite exhilarating.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter