DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Little Big House

August 11, 2010

Room11 design an intensely private two-level house in the eastern slopes of Mount Wellington

Thomas Bailey and Megan Baynes designed and built this house for themselves in Fern Tree upon the eastern slopes of Mount Wellington high above Hobart. The siting is mindful of its context; positioned close and perpendicular to the curvilinear Huon Road. The house, on a vacant lot between established houses and gardens, is defensive and diagrammatic.

Tucked carefully between cadastral constraints and a magnificent birch tree, the footprint has been kept deliberately small. The dwelling is stacked across two levels that step to match the undulating terrain. It’s just a box. A clean volume with two exceptions: a service core and an entry air-lock. The house is designed to be intensely private. Apertures are purposefully positioned to create pure window types opening to either garden, sky or shadow. Polycarbonate cladding on the eastern and western facades render luminous shadow walls, which enable the house to be concurrently light and contained.

*Team* Designers: Thomas Bailey, Megan Baynes

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter