• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4

Architecture: Somerville Road Shopfront/Gallery

July 19, 2010

MAKE Architecture Studio’s adaptable extension mediates between the surrounding commercial and residential streetscapes.

This project is a small extension to the front of a shop located on busy Somerville Road, situated between a row of strip shops to the east and a typical residential streetscape extending west. The extension features a simple domestic form coupled with a large shopfront window, mediating between the residential and commercial typologies and exploring the potential for different programmatic options in a mixed-use area.

The design explores how space can be adapted over time, as a different approach to sustainability. The proposition was to create a space that was flexible and capable of fulfilling a number of roles for current and future residents.

Although the initial brief called for a small gallery/shop, the built project provides a space that can be occupied in a variety of ways. It can be extended into the existing bedroom; it may be used as a home office; or used as a second living room. It can be separated from or integrated into the existing home through the use of sliding walls and separate entries.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter