DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Hope Street Residence

June 29, 2010

A long, narrow residence that wraps around trees and courtyards, with bookend rooms that open up the house to the exterior.

This small budget cottage, built in 2005, sits on a long, narrow plot in the White Gum Valley, approximately 2km from the ocean. The house has been arranged around two existing trees.

The plan of the residence is divided into two areas, linked by a linear circulation route. The living, eating and cooking areas sit at the front, while the washing, sleeping and storage areas are located at the back of the house. The north and south spaces are connected to their respective courtyards, with the interiors cooled when the bookends of the cottage are opened up to the exterior.

The property has a flat roof because of city council regulations, as well as a sunken forecourt and entry area, with plants shielding views into the interior from the street. The clients were willing to experiment with the layout of their home, and now enjoy living in a way they had not previously encountered.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter