DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Carlton House

June 2, 2010

Nic Owen Architects’ extension to a Victorian terrace on a narrow site in Carlton features stacked concrete blocks and vertical timber cladding.

This project comprises an addition to the rear of an existing Victorian terrace in Carlton, on a small 97sqm site.

The use of stacked concrete blocks for the addition connects the new building to the cobblestones seen in the laneways that wrap around the site, as well as the bluestone base of the existing cottage. The material palette has been limited to concrete, a ribbon of form-ply that grounds the house while discreetly hiding the garage door, vertical spotted gum timber cladding and black aluminium frames for windows and doors.

Critical to the brief was the ability to accommodate more private living space, reducing noise in the existing building and incorporating a multi-purpose room that could double as a garage or second living room in the future. In a further effort to use all available space, the roof space in the existing house was fitted out to create an artist’s studio. This is accessed through a large access hatch, carefully concealed in the existing roof line, entered by climbing a set of sculptural steps crafted from the same form-ply used to clad the addition. This plywood has also been used to create planter boxes on the north facing balcony.

Team Architect: Nic Owen

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter