• feauturedimage
  • image2

Architecture: Seaside Museum Bribie Island

May 17, 2010

This striking museum design features light and open interiors, dark ceilings and a facade of timber slats with views to the landscape and beach beyond.

The Seaside Museum at Bribie Island provides a unique recreational and education hub for the local community and tourists. Perfectly situated, the building is nestled amongst shady trees with frontages to the beach. The open plan, natural-lit space caters for exhibits, functions and screenings of short films in its micro-cinema.

The museum’s design is subtle yet striking: a white diagonal bulkhead is positioned for sweeping views across the sea, beach and park, which cleverly blends with hardwood timber floors, high and low windows, and timber slats to create a sense of transparency and connection to the site. The black interior ceiling creates a sense of height and openness, with contrasting white walls, feature lighting, and floating zones to define functions and spaces.

*Team* Project Director: Laurence Taylor; Project Leader: Katie Holman; CAD Technician: Garry Reardon; Interior Designer: Leanne Goodwin; Landscape Architect: Nathan Clausen

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter