DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Dual Court House

May 12, 2010

Inspired by Japanese design, this extension investigates the simplicity of light in form, colour and detail.

This project, an extension of a typical three bedroom 1970s house, investigates the simplicity of light in form, colour and detail.

The design features a new main bedroom with floor to ceiling windows, bathroom, walk-in-robe, hallway joinery and a timber deck to the north. These graft themselves to the eastern elevation of the existing house, offering renewed privacy and natural light to the clients, a family of five. The plan pulls back to create two private courtyards, one seemingly internal, featuring Japanese Maple trees. Visitors double back on themselves when accessing the extension, revealing both sides of the entrance wall, before entering the main bedroom space which offers views down the valley to the site’s north-west.

Original and reclaimed material selections, such as an old Huon Valley barge, were used to create the timber decking and contemplation seating, contrasting with the white planes of the blade privacy walls. These bind the design on two opposing sides, one now creating a more apparent and appealing entrance to the home.

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter