• feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Interior Design: Darling Point Penthouse

October 31, 2011

Christopher Polly remodels a penthouse in the Easthaven building with a central joinery device that creates a flexible and adaptable floor plan.

This penthouse is located in the Easthaven building, originally designed by Ancher Mortlock & Murray in the late 1950s. It involved a complete refurbishment to improve kitchen, bathroom, living and terrace areas, lighting, storage and connections to the terrace.

A long joinery device is employed along the penthouse’s length as a means of unifying disparate wall alignments within the public spaces of the apartment, serving as the key threshold between the public and private areas of the plan. Its visually planar quality is punctuated by pivoting panels and apertures that lead to a reconfigured private domain of rooms, enlarged bathroom and kitchen.

Large sliding and pivoting panels enable a second guest room to transform and become part of the public area, thereby also enabling expansion of the public area into the depth of the plan. A study and sitting area are inserted near the entry, permitting access to alternative contemplative views of the harbour – which can be visually delineated from the main living areas by a retractable curtain to contract or enlarge the living areas as required. A steel framed pergola with integrated adjustable louvres and lighting extends along the entirety of the northern face, improving the amenity and function of the adjoining terrace.

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter