DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: 2 Lane House

October 18, 2011

ITN Architects take advantage of two laneways beside a simple Victorian weatherboard to negotiate strict building controls and create an expansive, light-filled home.

A simple, single-storey Victorian weatherboard cottage has been transformed into a generous family home. Strict heritage controls meant any new additions must not be visible from the street. Luckily, however, the site had laneways to both sides, allowing a different approach to the typical gun barrel inner-city plan.

The new two-storey extension wraps around three edges of the site, creating an internal courtyard garden with balconies above. This allowed all living areas to open on to the outdoor space, while the laneways allowed glazing to boundary walls that would otherwise have been blank. A saw tooth roof form gained valuable height within the strict sightline controls, and allowed clerestory light and ventilation to the upper level. The result is a light-filled home with great cross-ventilation, and glimpsed views through high and low glazing to the laneways.

Team Architect: Aidan Halloran

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter