DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Good House

October 12, 2011

Crone Partners’ contemporary residence is conceived as a sequence of interlocking volumes, with large glazed panels blurring the boundary between the interior and exterior.

The Good House, created for the Good family, is all about a home for its occupants. It respects solid design principles while delivering something bold, yet pleasing and unpretentious. The team embraced the challenge of a relatively tight site and a restrictive envelope, while working closely with the clients to rationalise their ‘wish list’.

Viewed from the street, the bold rectilinear form of the design immediately signals the different identity of this house, which is nevertheless still respectful of its neighbours and context.

The house is conceived as a series of interlocking boxes. Each ‘box’ represents a distinct portion if the home: a sleeping zone, a living zone, a garage workshop, and – cantilevered above – a parents’ retreat, with its own living area and secluded terrace.

The robust cladded forms have been carefully articulated with banks of operable louvres and huge sliding glass panels, creating a blurred line between indoors and outdoors. This gives the family the ability to engage directly with the outside environment or to close the place down completely, depending on the weather.

A warm interior flows effortlessly through a consistent palette of timber, stone, steel and glass. This allows for growth and change and for the family to insert the detail of their changing lives.

Team Director/Designer: Matthew Smith

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter