DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Kensington Lighthouse

March 23, 2010

Tandem Design Studio have transformed a narrow inner-city site, using curving timber volumes and high windows to create a light-filled yet private residence.

This project is situated on a 160sqm strip of land between a former factory and its kitchen in a dense, mixed-use inner city context.

To the north, a 4m high wall overshadows the site. North facing sun shells were created to capture and reflect sunlight, articulated by exposed timber portal frames lined with veneered plywood. These form the roof and south facade, and are clad in lightweight grey and blue corrugated metal. Glazing and translucent polycarbonate facades to the north, east and west admit light while preserving privacy.

Two volumes are connected by a courtyard, and a timber-lined volume that runs the length of the north boundary. The west end of the house is home to the entry, lounge, kitchen and double height dining area; as well as study, guest bedroom and bathroom on the mezzanine level. The east end houses the master bedroom and ensuite on a mid-level, sitting above a carport accessed from the rear laneway.

Leave a Reply

x
Keep up-to-date with our bi-weekly newsletter

You’ll get

  • News, insights and features from the interior design and architecture community
  • Coverage on the latest projects, products and people
  • Events and job updates

Join now!
X

Sign up to the newsletter