DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Architecture: Stirling Residence

February 22, 2010

Mac-Interactive’s angular residence features timber cladding and windows that wrap around onto the roof, emphasising the three-dimensional form of the building.

The form of this family house in Redfern was driven almost entirely by the height, scale and topography of the surrounding urban context, as well as the client’s requirements.

Clad in Grey Bark, an incredibly hard timber, the house makes reference to the weatherboard cottage that sat on the site previously. The detailing is contemporary in the way the cladding appears to end abruptly against the sky, whilst the windows wrap around onto the roof to articulate the three-dimensional form.

Internally, entertainment (passive) is separated from dining/kitchen/entertaining (active) by joinery that encloses the staircase and houses the kitchen, a laundry, all the TV/Stereos/Data-storage etc. and a W.C.

Timber flooring leads upstairs to the “softer” side of the house – which culminates in a carpeted rumpus/play space in the area that would have been the attic in a traditional terrace. However, this space remains connected to the rest of the house as it is placed in a mezzanine/loft configuration.

The project is about creating a child-friendly house that has character and a story to tell. The house has already been dubbed The Ark by the residents in the neighbourhood.

*Team* Architects: Andy Macdonald, Emanuele Rattazzi; Designer: Ian Lim

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter