DesignWall

Architecture: Carlton Office

January 8, 2010

A slender glass and steel workspace addition to a heritage residence in Carlton.

The additions to this heritage listed Carlton residence needed to be recessed from the heritage streetscape; provide home occupation use; be limited in size to a single room footprint; not affect neighbouring properties; and provide a modern, light filled aesthetic for the owners’ international business.

The result is a carefully detailed glass and steel framed addition that uses the vertical spiral staircase as a focal point as well as threshold element between the old and the new. This staircase is sealed off from the main rooms of the addition, which allows all naturally gained heat to be used internally in winter, while in summer the doors can be opened to provide natural ventilation through the top roof deck, requiring little additional climate control.

*Team* Architect: Linda Simons

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter