DesignWall

Architecture: Tea room

December 11, 2009

A timber and glass Japanese tea room that ‘floats’ over the roots of a neighbouring tree.

As the landing of the external stair which connects ground and first levels, a stone platform of 2.5m x 9m is designed to take advantage of the best natural sun access. The residing family wanted to build a tearoom on this spot.

However, in the same location there exists a tree which bears the name of the family. To avoid cutting down the tree, the architects decided they would not build the platform where the root of the tree lies. At first, it appears as though the tearoom is built on top of the platform, but in reality the tearoom ‘floats’ over a hole in the platform, with the tree root lying undamaged beneath.

Interlocking 100mm x 100mm solid pine square sections formed a deep beam to span the big hole. These sections are also the skin of the tearoom, and its finishing material.

The effort in protecting the symbol of the family ultimately intertwines with the spirit of “balance”, which is embedded in the culture of the Japanese tearoom. This project is located in Amagasaki, Hyogo, Japan.

*Team* Architect: Yoshihito Kashiwagi

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter