Architecture: Jones House

December 4, 2009

A dynamic interpretation of the residential type, KUD’s project explores the spatial and physical restraints of the suburban building.

The subject site is nestled on a corner in the backstreets of Brunswick that enjoys a northern orientation, which we chose to exploit. Although the site is just over 200 square metres, it consists of all the programs found in a conventional sub-urban housing.

The design response is informed by the formal manipulation of a traditional hipped roof; stretched from the first to ground floor on one continuous plane thereby uniting two separate building elements. The intervention also enables the building to engage with the prominent corner site. The plan is both open and closed, solid and void. The design intent was to compartmentalise the space with the flexibility of separating independent spaces. Form dictates function; and the space is as much about section as it is about plan. Bigness competes with the compressing warped roof to negotiate access from ground to first floor. The peeled back pop-up skylight sheds some light on the spatial conundrum inside.

The house explores the physical and spatial constraints of suburban building as a discourse rather than a limitation. The roof is the predominate element, sculptured by the mandatory setback diagram dictated in local planning policies.

*Team* Architect: Billy Kavellaris

Leave a Reply

Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!

Sign up to the newsletter