DesignWall

Architecture: Munster

December 4, 2009

KUD transform a North Melbourne warehouse into three interconnected dwellings shaped by the angled exterior form.

This project is an urban sculpture masquerading as a building, tucked away in the back streets of North Melbourne. It is a fragment of the matrix of converted industrial buildings that are changing the demography and urban character of the city’s fringe.

The converted warehouse is comprised of two three-storey dwellings that interlock in plan and section to form engaging voids, double height spaces, and overlapping programs within an extremely limiting site area of 125 square metres.

The project negotiates between maximising the volume and usable floor area inside and the planning regulations that sculpt the building form from the outside. The result is a series of complex forms blurring the boundaries between roof and wall, an elaborate interplay of space and void within a labyrinth of angled walls and roofs which critiques the conventional ‘wedding cake’ form.

*Team* Architect: Billy Kavellaris

Leave a Reply

x
Sign up to Australian Design Review's Newsletter

Receive the latest:

  • news, insights, opinions from the interior design and architecture community
  • coverage on latest projects, videos and new products updates
  • events and job listings.

Sign up now!
X

Sign up to the newsletter