DesignWall

  • feauturedimage
  • image2
  • image3
  • image4
  • image5

Interior Design: Paper Stone Scissors

May 4, 2012

Russell & George transform an old knitting mill in Melbourne into a dramatic yet simple workspace for a graphic design studio.

This project delivers a new home for Paper Stone Scissors, a graphic design studio based in Windsor, Melbourne. The interpretation of the brief for the studio was to turn a two dimensional surface into a three dimensional reality. Paper is symbolised in the subtle ‘peels’ throughout the fitout, stone in the cliff-like stairs and entrance foyer, and scissors are represented by the ‘cuts’ of the balustrades, which reference Japanese paper art.

The existing building was separated into three separate tenancies spread over four levels, all with individual staircases designed as a celebration of 1980s postmodernism. To keep costs down, all existing floor levels were retained, a void was opened at the entrance and a new staircase was inserted to connect all levels. These stairs also provide a strong visual identity and increase the visual scale of the entrance foyer.

Colour and texture have been used in a very simple way, enhancing the three dimensionality of the space as walls ‘peel’ away from surfaces where they change direction. The overall effect is dramatic and graphic, although it does not overwhelm the interior.

  • Christopher Moore May 5th, 2012 3:12 am

    Oh to work in such a place! More assured, confident and inventive work from a duo that continue to impress.


Leave a Reply